Tibber eller Greenely

Med elpriser som fluktuerar kraftigt under dygnet till följd av dagens mix av källor till elproduktion kan man spara pengar på ett timprisavtal.

Två aktörer som erbjuder elavtal med timpris är Tibber och Greenely. Båda dessa företag ger en bra översikt över hushållets elförbrukning via sina appar, men vad skiljer dem åt? Nedan följer en jämförelse av dessa två företag och deras elavtal.

Tibber och Greenely erbjuder timprisavtal

Tibber vs greenely

Om vi tittar på statistik från SCB gällande landets fördelning av olika typer av elavtal kan vi se att fördelningen har varit ganska liknande fram till 2022. I södra Sverige, elområde SE4, kan man dock se att allt fler övergår från avtal med en varaktighet på 1-3 år till rörliga elavtal. Ett rörligt avtal kan vara antingen rörligt per timme eller per månad och SCB skiljer inte mellan dessa två typer i sin statistik före februari 2023. På Elbruk har vi noterat att elavtal med rörligt timpris blivit allt mer förekommande.

Att man då väljer antingen Tibber eller Greenely, två elhandelsbolag som är specialiserade på timprisavtal, är också populärt.

Elpriserna påverkas av tillgång och efterfrågan. Tidigare användes principen "sju till sju" - elpriserna var lägre mellan 19:00 - 07:00 och högre mellan 07:00 - 19:00. På senare tid har vi dock fått erfara att elpriserna inte längre följer dessa tider på samma sätt. Under vissa dagar är det relativt dyrt även på kvällen och natten, särskilt i elområde 4. Detta beror troligen till stor del på att företag flyttar sin produktion till tider på dygnet när elpriserna är lägre, och efterfrågan på el ökar vid dessa tider. Detta höjer det genomsnittliga priset över en dag och en månad, men det finns fortfarande stora svängningar (fluktuationer) i elpriserna under ett dygn. Det är dessa svängningar man kan dra nytta av för att minska sina elkostnader. För att göra det måste man ha ett elavtal med timpris och vara smart i sin användning av el.

Tibber

Tibber är ett norskt bolag som grundades 2015. De har verksamhet i Sverige, Norge och Tyskland. Tibber vill inte tjäna pengar på att sälja el och har som incitament att hjälpa kunder att sänka sin elförbrukning. Hos Tibber finns en app med bland annat smarta analyser och översikt av hemmets elförbrukning. Genom Tibbers hemsida kan du också handla i Tibber Store där de erbjuder "Power-ups och smarta prylar".

Teckna Tibber ➜

Greenely

Greenely är ett svenskt företag som 2014 grundades som ett examensarbete av studenter på KTH. Greenely erbjuder en gratis app som man kan använda utan att teckna elavtal. Appen visar din eldata timme för timme, ger dig smarta analyser och jämför din elanvändning mot andra. Även Greenely erbjuder numera ett smart elavtal där de säljer miljövänlig el till självkostnadspris. Glöm inte använda rabattkoden 6moff.

Teckna Greenely ➜

Funktioner i mobilappar

Tillsammans med elavtal med timpris är det appen som är grundbultarna hos Tibber och Greenely. Gemensamt för deras appar är framförallt att du kan se:

  • Se dagens elpriser där du bor.
  • Få en översikt över hur mycket el du använder.
  • Ta del av rapporter för månader och veckor.
  • Få smarta tips och jämförelser med andra användare.
  • Få notiser om höga elpriser.

Tilläggstjänster

När det kommer till tilläggstjänster hos de båda elhandelsbolagen skiljer det en del. Här har framförallt Tibber satsat på att integrera appen med smarta produkter i och omkring hemmet. Tibber liksom Greenely ger i apparna möjlighet till styrning av hem och laddning av elbil.

Med smart elbilsladdning kan appen automatiskt slå på laddning av batteriet under de timmar på dygnet då elpriset är som billigast. Det gör de genom integration med de enskilda system som bilmärkena själva har. De har båda stöd för laddning av de vanligaste eldrivna bilarna i Sverige. I dagsläget finns det några bilar som skiljer Tibber och Greenely åt.

Om du har eller planerar att installera solceller kan du se i apparna hur mycket solenergi du producerar, själv förbrukar och säljer tillbaka till elnätet.

Vad gäller Tibber har de som nämnts ett något större utbud i sin app och där kan du, utöver ovanstående, bland annat även hitta följande:

  • Tibber Store (en egen butik)
  • Möjlighet att styra uppvärmning och belysning
  • Kontroll över andra smarta hem-produkter

I Tibbers app kan du styra många olika produkter från olika märken. Du kan också tjäna pengar till Tibber Store genom att tipsa andra användare.

Pris och kostnader

När du köper el

Många elbolag har ett extra påslag på elpriserna. Men hos Greenely och Tibber betalar du istället en fast månadsavgift och sen ett elpris per kWh utan extra kostnader. De tjänar inte mer pengar om du använder mer el, vilket många andra bolag gör.

Tibber har ett avtal där du betalar 49 kr i månaden plus spotpris enligt Nord Pool. De har också en extra avgift per kWh som täcker kostnader för elcertifikat, ursprungsmärkning, avgifter till Svenska Kraftnät och eSett, handelskostnader och kreditkostnad. Till elpriset tillkommer även moms.

I Greenelys självkostnadspris per kWh ingår elpriset från elbörsen (som ändras varje timme), elcertifikat (till aktuellt marknadspris), balansansvar (till aktuellt marknadspris), avgifter till eSett, NordPool och Svenska Kraftnät samt omkostnader för inköp av elen.

Utöver månadskostnaden borde Greenely och Tibber vara jämlika när det kommer till pris per kWh även om det kan vara svårt att veta vad de har för kostnader för elhandel vid varje enskilt tillfälle. Oavsett om du väljer Greenely, Tibber eller något annat bolag för elhandel tillkommer alltid elnätsavgifter och energiskatt vilket du betalar direkt till ditt elnätsbolag.

Att sälja överskottsel från solceller

Både Tibber och Greenely köper eventuell överskottsel om du har solceller. Hos Tibber får du ersättning enligt det aktuella spotpriset i ditt område, medan hos Greenley får du spotpris plus en extra premie på 5 öre de första 12 månaderna. Efter 12 månader får du motsvarande spotpriset i ersättning även hos Greenely.

Notera att varken Greenely eller Tibber ger absolut bäst betalt för solel. De som betalar mest för solel under 2024 erbjuder spotpriset plus 15-20 öre extra, åtminstone under år 1, även om det därefter brukar landa på spotpriset.

Sammanfattning

Greenely logo Tibber logo
Betyg (Trustpilot)3,9 Utmärkt (1295 omdömen)3,9 Utmärkt (1553 omdömen)
Månadspris49 - 69 kr49 kr
TimprisSjälvkostnadsprisSjälvkostnadspris
BindningstidIngen bindningstid, men om man betalar den billigare årsavgiften (588 kr eller 49 kr/månad) får man inte en del av den tillbaka om man väljer att avsluta i förtid.Ingen bindningstid
Typ av el100 % förnybar elUrsprungsmärkt fossilfri el
Smart elbilsladdning15 bilmärken:
BMW, Jaguar, Tesla, Volkswagen, Hyundai, Audi, Mini, Porsche, Renault, Seat, Cupra, Skoda, Volvo, Kia, Ford
14 bilmärken:
BMW, Jaguar, Tesla, Volkswagen, Hyundai, Audi, Mini, Porsche, Škoda, Volvo, Kia, Land Rover, NIO, Polestar
VärmestyrningNibe Uplink, Nibe MyUplink, Hoiax, CTC, Ngenic TuneNibe Uplink, Nibe MyUplink, Panasonic Comfort Cloud, Mitsubishi Melcloud, Ngenic Tune, Sensibo Sky, Sensibo Air
RealtidsmätareJaJa
Sälja solelSpotpris + 5 öre/kWh i 12 månader, därefter spotprisSpotpris
SupportE-post: support@greenely.se,
Chatt: På hemsidan eller genom Greenely-appen
E-post: hello@tibber.com,
Chatt: På hemsidan eller via Tibber-appen
ErbjudandeFå 6 fria månadsavgifter. Använd rabattkod 6moff när du tecknar elavtal hos Greenely.-
Teckna Greenely ➜Teckna Tibber ➜

Slutsats

Tibber och Greenely är ganska lika elbolag. Tibber är nog lite mer känt tack vare deras tydliga marknadsföring. Tidigare var Tibber fördelaktigt eftersom Greenely inte hade smart laddning för elbilar och laddhybrider. Men nu har även Greenely det och de stödjer fler bilmärken än Tibber. Så det talar till Greenelys fördel.

Greenely brukade ha miljömärkt el som kostade lite mer, men de tog bort det 2023 för att göra det billigare för kunderna. Om du säljer solel får du mest betalt av Greenely.

Några säger att Tibbers app är lättare att använda och har bättre stöd för smarta prylar. Tibber har också lite lägre månadskostnad, såvida du inte binder dig 1 år hos Greenely då månadskostnaden blir samma. Tänk dock på att månadskostnaden bara är en liten del av hela din elkostnad, i de flesta fall mindre än 5 %. Hos Greenely får du de första 6 månaderna utan månadskostnad, så den totala kostnaden blir ungefär lika hos båda under de första 2,5 åren.

Oavsett om du väljer Greenely eller Tibber får du hjälp att bli bättre på att använda el på ett smartare sätt. Båda bolagen kommer förmodligen att utveckla sina tjänster mer.

Många Greenely-användare säger att de har sänkt sina elräkningar med 25 %. Det kan vara mycket pengar varje månad när elpriserna är höga som nu. Men om du inte ändrar hur du använder el kan det bli tvärtom och din räkning kan bli högre med ett timprisavtal.

Vanliga frågor och svar

F.Vilka är de stora skillnaderna på Greenely och Tibber?
S.Både Greenely och Tibber erbjuder elavtal med timpris. Man betalar alltså det pris som gäller under de timmar man använder el. Vad gäller pris är Greenelys månadsavgift 10 kr högre än Tibbers om du väljer att betala 12 månader i stöten eller 30 kr dyrare om du väljer att betala månad för månad. Abonnemangs avgiften är dock en jämförelsevis låg kostnad med tanke på dagens elpriser och normal hushållsförbrukning. Greenely har dessutom ofta olika varianter på erbjudanden med gratis månadsavgifter.
F.Finns det fler elavtal med timpris?
S.Ja, det finns många fler att välja bland, men Greenely och Tibber är ganska ensamma om att erbjuda enbart timprisavtal. De har båda dessutom kommit en bra bit längre än övriga när det kommer till funktionalitet och gränssnitt kring vad som kan vara av intresse vad gäller elpriser och elanvändning. Tibber och Greenely kan förstärka kundupplevelsen med sina mobilappar och plattformar på webben.
F.Vad krävs för att skaffa ett avtal med timpris?
S.För att byta elleverantör måste du ge det nya elhandelsbolaget tillåtelse att göra så genom en fullmakt. Du måste också ha ett aktivt nätavtal skrivet på den person som ska stå på elhandelsavtalet. Nätavtalet tecknar du med det företag som har ensamrätt just där du bor. Utöver det måste nätbolaget också tillgängliggöra timdata från din elmätare där hemma. Det är de skyldiga till, men det kan ta olika lång tid. När avtalet väl är igång krävs det att du är aktiv och följer dygnets timpriser och/eller att du automatiserar hemmet att göra så, för att elräkningen ska bli lägre än ett vanligt rörligt elavtal.
F.Vad har de för uppsägningstid?
S.Uppsägningstiden hos Greenely och Tibber är 14 dagar. Det tar även alltid minst 14 dagar att byta leverantör.