Spara el

Det finns fler sätt att dra ned på elkostnader än att jämföra elleverantörer. Det enklaste sättet är att se över sin nuvarande förbrukning och komma fram till vad i hushållet som är de största energibovarna. Kanske kan ny elutrustning göra susen i elräkningen, eller kanske kan ett smartare användande av elen där hemma bidra till en lägre elkostnad.

kWh, en förkortning av kilowattimme, är den enhet du betalar för i dina elräkningar. Lampor, dammsugare, ugnar och annan elektrisk utrustning har en märkning av effekt. Elförbrukningen på varje enskild pryl mäts genom att multiplicera effekten med hur lång tid den är igång. Har du en 60 W lampa igång i en timme så används energin 60 Wh. Är lampan igång från tidig morgon till sen kväll (17 timmar) så blir det 1 kWh. Det är summan av effekt i alla dina eldrivna saker i hemmet multiplicerat med tiden de används som du betalar för. Vissa saker har varierande effekt, t.ex. en dammsugare beroende på vilken sugkraft du kör med, tvättmaskinen beroende på vilken temperatur du tvättar med, värme beroende på temperatur etc. Ofta gäller att ju äldre prylar desto mer energi kräver de.

Här följer några tips för dig som vill se en billigare elräkning som potentiellt även kan ge bättre ränta på bolånet.

Elbruks tips på lägre elkostnader

Här har vi kategoriserat möjliga åtgärder för att spara på elkostnader enligt storlek på den initiala investering som krävs. Generellt kan man säga att ju större investering desto större besparing.

Större investeringar

 • Det första du bör göra i ditt hem är att se över elförbrukning till hushållsvärmen eller kyla. I Sverige är uppvärmning av ett boende normalt sett den största kostnaden när det kommer till el. Den dagen det är sommar kan nedkylning av hemmet vara en märkbar kostnadspost. Att investera i en större engångskostnad i en värmelösning där sedan den löpande kostnaderna blir billigare lönar sig i längden. Exempelvis bergvärme eller luftvärmepump. Idag finns det uppkopplade smarta luftvärmepumpar som kan optimera driften baserat på Nordpools spotpriser på el det kommande dygnet. Köper du el på timme kan en sådan, och annan smart utrusning i hemmet leda till stora kostnadsbesparingar när det kommer till värme, varmvatten, ventilation och återvinning. Exempelvis har luftpumpar från svenska Nibe denna funktion.
 • En stor del av den värme du producerar i ditt hem tar sig ut genom fönster. Har ni gamla fönster och vill behålla dessa kan det räcka med att sätta in ett energiglasfönster i de befintliga fönsterbågarna. Fönstrets U-värde blir då lägre, vilket innebär att de släpper ut mindre värme.
 • Tilläggsisolering av fasaden är ett projekt av större karaktär och inget man gör i en handvändning. Men vid tillfälle där man kanske ändå håller på med någon form av renovering av sitt hem kan det vara något att ha i åtanke.
 • Skaffa solceller om ditt hem har bra förutsättningar för det. Då kan du använda din egenproducerade el och sälja det överskott som produceras. Med solceller genom Otovo får du certifierad kvalitetsutrustning installerad på ditt tak av duktiga installatörer. Dessa går att köpa med priser från 45 000 kr eller leasa för 345 kr/månad.

Mellanstora investeringar

 • Byt ut gammal elektrisk utrusning och hushållsapparater. Elapparater av äldre modell är mer energikrävande än dagens. Även bland dagens elektriska prylar finns det skillnader i energiförbrukning. Från 2021 finns det en ny energimärkning från A-G där A har bästa energieffektivitet. Man bytte från skalan A+++- D där många av dagens produkter slog i taket. Kraven har med nya skalan skärpts ytterligare. Tänk på att med TV gäller att ju större desto mer energi kräver den.

Små investeringar

 • När det gäller fönster av äldre modell är det ofta så att bågarna inte är täta mot fönsterkarmen. Då kan man lätt sätta dig tätlister som finns att köpa i vilken bygghandel som helst. Viktigt att tänka på om man har ventilation genom självdrag så har en del av hushållets tilluft kommit mellan fönsterbågar och fönsterkarmar. När man sätter tätningslister här minskar tillflödet av luft varför man eventuellt kan behöva göra en ventilationskontroll.
 • Lägg lite extra tid vid nästa tillfälle du behöver byta någon av hemmets lampor. Byt ut lampor till mer energieffektiva varianter. De är ofta dyrare att köpa, men slår man ut den kostnaden över lampans livstid kommer det sannolikt att löna sig. Använder man enbart LED-lampor i hemmet så är belysning inte något man behöver ägna alltför mycket tid att oroa sig över huruvida elkostnaden påverkas.
 • Använd vattenkokare istället för att värma vatten på spisen, om du har gjutjärnsplattor. Har du gjutjärnsplattor bör du för övrigt överväga att köpa en häll med induktionsplattor.
 • Använd mikrovågsugnen mer. Det är billigare jämfört med att använda den vanliga ugnen.

Gratis

kollage med dusch, fönster, element, lampa, klädstreck
 • Sänk temperaturen i ditt hem. Kostnaden för uppvärmning sänks med ca 5 % för varje grad du sänker temperaturen.
 • Dra ut laddare och stäng av TV:n med strömbrytare. I synnerhet äldre TV-apparater drar en hel del ström även i standbyläge. Likaså mobil- och datorladdare som sitter kvar i eluttaget drar ström. Se till att dra ur stickproppar när du inte använder dem, t.ex. över natten, när du är bortrest etc. Ett grenuttag med strömbrytare är ett alternativ som gör proceduren lite enklare.
 • Med en massa frost i frysen måste kylaggregatet jobba hårdare för att behålla kylan. Se därför till frosta av frysen ett par gånger om året.
 • Kör fulla tvättmaskiner, på lägre temperatur och mer sällan. Man behöver inte tvätta kläderna så ofta som många gör. Varje tvätt av kläderna minskar deras hållbarhet, i synnerhet om man använder sköljmedel. Om det inte är svåra fläckar behöver man inte tvätta på högre temperatur bara för att märkningen säger att det går. Dagens tvättmaskiner drar mindre energi ju mindre kläder du tvättar, men genom att se till att maskinen är full behöver du inte köra maskinen lika ofta.
 • Lufttorka dina kläder istället för torktumlare och torkskåp. Om du väljer mellan tumlare och torkskåp är tumlaren det billigare alternativet.
 • Se till att ha rätt temperatur i kyl och frys. Kolla vilka rekommendationer som gäller för just din kyl och frys d. Energimyndigheten säger generellt att det ska vara 5 plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen. Tänk också på att förvara livsmedel på rätt ställe i kylen. Alltså inte mjölk, opastöriserad juice eller ägg i dörren där det blir varmare etc.
 • Använd lock på kastruller när du kokar upp vätskor - då går det mycket snabbare.
 • Kör diskmaskin på eco-läge om du har tid att vänta på disken. Med eco används en mindre vattenmängd med lägre temperatur.
 • Kyl ditt boende på rätt sätt. Varma dagar: Täck för fönster där solen lyser in och öppna bara på norrsidan. Släpp inte in den solvarma luften. Öppna nattetid. Då behöver du inte köra eventuella fläktar eller luftkylare lika hårt.
 • Använd timer till eluttag. Se till att exempelvis utebelysning, julgransbelysning etc. släcks när det inte finns behöv av ljuset.
 • Undvik badet och duscha snabbt. Uppvärmning av varmvatten är en stor del av elkostnaden. En snabbdusch istället för ett bad eller långdusch är ett enkelt sätt att hålla ner elanvändningen.

Grönt Bolån - bättre ränta med energieffektivt hushåll

När du gjort allt som står i din makt för att minska ditt hushålls energiförbrukning kan det finnas möjlighet till ytterligare belöning. Om du har ett lån på din bostad kan du få bättre ränta. De flesta svenska storbanker och exempelvis SBAB och Avanza/Stabelo erbjuder ränterabatt på ditt bolån med 0,05 - 0,1 procentenheter om du följer de riktlinjer som finns för ett energieffektivt boende. De krav som finns är följande.

 • Energiklass A, B (eller C) enligt Boverkets energiklassificering.
 • Guld eller silvercertifierad byggnad enligt Sweden Green Building Council
 • Svanenmärkt hus
 • Certifierat Passivhus enligt Passive house Institute

Kraven är inte desamma hos samtliga banker och det räcker att du når ett av dem. Har du ett hus med väldigt låg energieffektivitet är det inte rimligt att göra någon åtgärd enbart för att få en bättre ränta. Om du däremot ligger i närheten av att uppnå något av de krav som din bank ställer så kan det vara lönsamt. För bankens del behöver du bara visa upp ett bevis på att du uppnår något av deras krav. De är inte experter på att genomföra energimätningar utan det får du anlita någon annan till att göra och det kostar någon tusenlapp.